Maraboukaka



Jag har många favoriter, här är ännu en.
Personligen så är jag inte jätte förtjust i vanlig kladdkaka, däremot när det är med en "twist" går det hellre an. Detta är ingen kladdkaka egentligen, men i konsistensen så är den ändå kladdkakeaktig.
Glasyren är gjord på marabou mintkrokant och smeten på marabou daim, gillar man inte mintchoklad (vilket jag älskar) så kan jag tänka mig att det går lika bra med marabou daim även i glasyren, eller apelsinkrokant om man vill det. Prova dig fram!

Inga större konstigheter att göra, väldigt god och en kaka som är enkel att ändra efter egen smak.

Antingen gör man den som jag har gjort här, i en rund form med löstagbar kant och sen kanske serverar till efterrätt. Eller så ska det nog funka lika bra att dubbla satsen och göra i långpanna för att sedan skära i fyrkanter och frysa in. Detta är dock oprovat från min sida.
Bäst blir kakan då man låter den stå till sig 1 dag i kyl innan servering, men det funkar givetvis att servera direkt.


(Klicka för förstoring)

psst! Det ljusa i glasyren på bilden ovan är själva kakan som slår genom där glasyren ligger lite tunnare. För att undvika detta, se till att kakan får en jämn yta både innan och efter gräddning.

Maraboukaka
Ca 8-10 bitar
Ugn: 175 grader

2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
30 g smör
100 g marabou daim


Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Bryt marabou daimen i bitar och smält med smör och mjöl i en panna på låg värme, se till att mjölet inte klumpar sig. Häll det sedan i bunken med ägg och socker och blanda till en slät smet. Häll smeten i en form med löstagbar kant och grädda längst ned i ugnen i 20 minuter.
OBS! Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.

Glasyr:
4-5 msk vispgrädde
100 gram marabou mintkrokant


Bryt marabou mintkrokanten i bitar och smält ihop med grädden i en kastrull på låg värme. Rör om tills den är jämn och fin. Ta från plattan och låt den svalna lite under omrörning i ett vattenbad. Fördela sedan glasyren med en slickepott jämnt över svalnad kaka.
Ställ den i kylen så den tar ihop sig ordentligt, servera sedan med grädde eller glass.

Förra lördagens sminkning.


En väldigt enkel sminkning, till vardags eller till fest.

Jag la en vanlig bas över ansiktet med foundation (dream matte mousse, maybelline), EDM mineralpuder, MUS blush (sand) och MUS reflex cover under ögonen. När jag lägger rougen så tonar jag alltid ut den lite med loose powder för en mer jämn och snygg färg.
Många är förtjusta i MUS cover all mix, men jag kan nästan lova att det finns inget bättre än reflex cover.

Mineralpudret och borsten från EDM är verkligen att rekommendera. Borsten är jätte mjuk och extremt skön mot ansiktet. Om du bara ska göra en vardagssminkning och inte vill ha foundation så ger EDM pudret en fräsch hyfsat täckande finish. Jag som är lite oliv i hyn använder mig av olive fair matte base och multi tasking neutral.

På ögonlocket la jag ett tunt tunt lager med MUS high tech lighter "platina".
Som grund började jag med MUS microshadow "muffin" över hela ögonlocket förutom i globlinjen för där ville jag ha det ganska matt. I globlinjen tryckte jag som fast ett lager med MUS microshadow "deadly".
Då man lägger en high tech lighter så gäller det att trycka fast skuggan innan man suddar ut den. Mitt på ögonlocket la jag "city jungle" och tonade ut med en ljusblå skimrig skugga från oriflame mot ögonvrån, närmast ögonvrån och ovanför globlinjen skuggade jag på med lite ytterligare "muffin". (tonade givetvis ihop alla färger för att slippa "kanter")

Närmast övre fransraden blandade jag den svarta färgen i tri brow color med lite eyeprimer till en hemmagjord eyeliner. Tycker ibland att de flytande eyeliner man köper blir för blanka och tar över för mycket.
Finns en eyeliner kaka att köpa på MUS som också är jätte bra som man blandar med vatten eller primer, har bara inte fått tummen ur till att köpa den. Undre fransraden skuggade jag med samma pensel jag har till ögonbrynen och med lite deadly.
Som avslut böjer jag fransarna lite lätt och använder mig av MUS mascara "max lashes".

Då sminkningen är klar så borstar jag på lite MUS loose powder på hyn och duschar lite face mist över hela ansiktet. Vet inte om det verkligen gör att sminkningen sitter bättre men det känns fräscht och ger en mer naturlig finish än det där typiska pudriga.


Penslarna jag använder mig av är alla från MUS. nr 110 har jag till brynen (och tri brow color förstås)
nr 210 till eyeliner (likadan som 110 fast svarta strån och lite sämre kvalité)
nr 108 använder jag främst till muffin och även till city jungle.
nr 117 är det klockrena valet till den mörkare färgen i globlinjen, denna gång deadly. Den är jätte bra till att skugga och få den där sotiga looken.

Ett tips som jag inte gjorde denna gång, men testat förr då jag sminkat mig med "city jungle" är att lägga "endless ocean" pennan från MUS antingen under ögat eller innanför nedre fransraden. Skitsnygg färg som går jätte bra ihop med "city jungle".



(Klicka för förstoring)

För att få starkare färg på "city jungle", lägg inte "muffin" under.

För att slippa att skuggan lägger sig i linjer i vecken är de viktigt att du lägger ett extremt tunt lager av high tech lightern. High tech lightern i sig gör att sminkingen håller riktigt riktigt bra, så länge man inte överdoserar och heller inte underdoserar.

Här hittar du EDM borsten som är ett måste!
Jag har aldrig haft några problem med tull eller beställningar överhuvudtaget från EDM trots att det ligger i USA. Betalning har jag gjort i förskott direkt från mitt konto, och det har funkat utmärkt. Tar ca 1 vecka innan du har grejerna. Ska du beställa därifrån är ett tips att köpa ett base sample kit, då kan du testa dig fram vilken färg som passar dig. (Finns under fliken try me free)

EDM = Every day minerals
MUS = Make Up Store

Philadelfia Cheesecake


Ett av mina absoluta favoritrecept!
Det fick jag från min grundskola då vi hade femmornas fik. Den är riktigt krämig och god, gäller bara att vara försiktig då man vänder ner äggvitan i resten av smeten så inte all "fluffighet" försvinner.

Den är enkel att göra, det enda som en del tycker är knepigt att att dela äggen. Behöver du något gott att ställa fram till efterrätt ikväll men inte har så mycket tid att lägga ner på själva tillagningen så är det perfekt. Det enda som tar tid är att den måste stå i frysen 3-4 timmar innan servering. Men planerar man och gör den i tid så är det ju inga problem.
Den är också väldigt enkel att göra laktosfri. Byt bara ut grädden och philadelfian (färskost) till laktosfria alternativ och ha digestive i botten istället för daim! Glutenfri är den dessutom, om du då väljer daim i botten istället för digestive.

Vid servering, observera att den tinar väldigt fort så du behöver inte ta fram den ett tag före.

Jag tycker personligen att den är godast med daim i botten men digestive funkar lika bra. Jag har aldrig serverat den med något annat till, men kan däremot tänka mig att lite bär till kan bli bra, eller för den som gillar det riktigt sliskiga; kolasås.


(Klicka för förstoring)


Philadelfia Cheesecake

3 ägg
2 dl socker
50 g philadelfia ost (eller vanlig färskost, är samma sak.)
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
2-3 st dubbeldaim, krossade. Eller 8 st krossade digestivekex blandat med 50 g smält margarin.


Dela äggen, vita för sig och gula för sig i ex. 2 st koppar. Var noga med att ingen skalbit följer med och att ingen äggula kommer i äggvitan, äggulan innehåller nämligen fett och äggvitan tar inte ihop då man vispar om det kommer fett i den.

Vispa äggulorna med socker tills smeten ljusnar lite och blir porös. Blanda i osten.

Vispa grädden med vaniljsocker tills den är ordentligt fluffig, blanda sedan med ägg- och ostsmeten.

Krossa daimen/digestive och sprid i botten på en form med löstagbara kanter.

Vispa vitorna hårt i egen bunke och med väl rengjorda vispar tills den är så hård att du kan vända bunken upp och ner.

Vänd nu ned äggvitan i övriga smeten, rör försiktigt ihop med en matsked tills du fått en hyfsat slät smet.

Häll smeten i formen, ta hjälp av en slickepott och stryck till ytan så den blir jämn och fin. Ställ den på en plan plats i frysen i ca 3-4 timmar.
Tips! Fördel att göra dagen före servering då den kan stå i frysen länge.


snorbullar / ungkarlsbullar



Fruktansvärt enkla att göra, därav namnet ungkarlsbullar. Då jag var liten kallade vi barn dem alltid för snorbullar, så för mig heter dem så.

Kan vara väldigt motigt att ställa sig och baka bullar ibland. Hela köksbordet blir fullt i smet och mjöl då det ska kavlas ut. Det här är ett bra alternativ då man vill slippa allt det där kladdet och kletet.
Du behöver aldrig ens röra degen med dina fingrar. Använd dig av 2 skedar och klicka ut det, jätte simpelt!
Bullarna blir riktigt goda, men se till att du verkligen gräddar längst ned i ugnen. Tack vare att det är väldigt mycket smör i "grottan" så kan bullarna lätt bli brända i botten och i pappret.
När du gräddat färdigt och bullarna svalnat lite, ta lite vanligt hushållspapper och torka av undersidan av bullarna så slipper du det värsta flottet.
När jag bakar dessa så brukar jag öka på mängden fyllning lite, en del gånger har jag tom. dubblat satsen fyllning till en vanlig sats bullar. Det blir flottigare, risken för att de bränns i botten är större, men ack så mycket godare!
Prova dig fram till vad du tycker är bäst helt enkelt.




(Klicka för förstoring)


Snorbullar
30 stycken

Deg:
100 g smör
3 dl kylskåpskall mjölk
50 g jäst (för söta degar)
1 ägg
1/2 tsk salt
3/4 dl socker
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, ta av från plattan och häll i mjölken, vätskan når då ca 37 grader. Häll i bunken och rör med slev så jästen löses upp.
Blanda i halva ägget (spara andra halvan till pensling), salt, socker och mjöl.
Klicka ut degen med 2 matskedar i 30 st bullformar.

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman ovanstående ingredienser. Ta lite mjöl på ditt finger (för att slippa kladd) tryck sedan en grop i varje bulle och klicka ut fyllningen i gropen med hjälp av två teskedar.
Låt bullarna nu jäsa i 40 minuter, starta ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med halva ägget du har över och strö sedan på pärlsocker.
Grädda längst ned i ugnen ca 8 minuter eller tills de är lite gyllenbruna.

Godast är det ju, som med alla bullar, att äta dem nygräddade med ett glas mjölk :)



jo

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1490012/rumblerambleandroll?claim=f8qjy4z4xm6">Följ min blogg med bloglovin</a>

Amerikansk kola- och hallonpaj




Jag har haft mina il i köket nu på sistone, senast provade jag ett helt nytt recept nämligen amerikansk kola- och hallonpaj.
Väldigt enkelt recept, ingen ugn behövs. Det enda som tog tid var den kondenserade mjölken. Är första gången jag använder mig av det, och burken ska alltså koka i 2,5 timme!

Slutresultatet blev iaf riktigt bra. Pajen var svingod och är definitivt värt koktiden på den kondenserade mjölken, godare kolasås får man leta efter. Brytningen mellan den söta kolan, vaniljyoghurten och sen kombinerat med hallon var perfekt.
Lite väl rinnig, följde receptet till punkt och pricka men antar att det är rätt svårt att få yoghurt att hålla ihop. (Detta kan givetvis bero på vilken vaniljyoghurt man väljer, och kan kanske även hjälpas med att den får stå i kyl ett tag innan man toppar med hallon och serverar.) Ingen snygg servering alltså, men smaken kompenserade upp det helt och hållet.
Kan eventuellt tänka mig att man kanske kan lösa upp lite gelatin i yoghurten för att den ska hålla ihop, och att det skulle kunna vara gott att limemarinera hallonen. Men detta är fortfarande oprovat så lämnar det på spekulationslistan än så länge. Den var ju så god som den var så!


Det vita på hallonen är lite floursocker som jag silade på bara för garneringens skull. Inget som stod i receptet och absolut inget måste. Kan tom. tänkas att det är bättre utan!

(klicka för förstoring)

Amerikansk Kola- och hallonpaj

8 personer

3,5 dl kondenserad mjölk (en burk)
8 st digestive fullkornskex
50 gram flytande margarin
2 dl vaniljyoghurt
4 dl hallon, frysta eller färska

Så gör du:
1. Ta av pappret från konservburken. Lägg burken (oöppnad) i en kastrull med vatten så det täcker. Koka burken i 2-2,5 timmar utan kastrullock. Se till att vattnet täcker hela burken under hela koktiden.

2. Häll av vattnet och låt burken svalna i kastrullen 30 minuter. Öppna burken med konservöppnare, mjölken har blivit en tjock kolasås.

3. Kör under tiden digestivekex och margarin i en matberedare (alternativt krossa för hand eller med mixerstav) Bred ut kex och smörblandningen i en smord form med löstagbara kanter. Packa smulorna med en matsked.

4. Bred på kolasåsen och vaniljyoghurten. Toppa med hallon och njut!



hyvvä

Just sett hockeyn, väldigt snopet avslut måste jag säga. Men men, på lördag är det nya tag som gäller!

Dagen har bestått av mer eller mindre ingenting. En sväng till Umeå med pappa som har sprängt sina njurstenar and thats about it.
I morgon däremot blir det mera fart. Ska umgås med Fia som ska hjälpa mig att baka. Sen ska jag även tvätta och städa. Tänkte försöka klämma in en springtur där någonstans också innan ju-jutsu träningen kl 18-20. Om inte annat får jag kompensera upp det med att cykla till träningen kanske.

Ska se till att fota baket och sedan lägga upp det här!

tudelidu



Mitt i en jobbhelg! Om 5 min börjar hockeyn, eftersom att jag är
medgångssupporter och Skeå AIK är i SM-slutspel så måste jag givetvis se.
Efter hockeyn väntar grillmiddag:)

Cause im easy, easy like sunday mornin'




hello darkness my old friend, i've come to talk with you again




Ligger och grämer mig efter en jobbkväll. Har tappat stinget lite i mitt arbete som croupier av någon anledning. Varför är halvsvårt att sätta fingret på bara sådär men...
Jag ska vara realistisk och ärlig nu och säga att jag tror helt enkelt att jag måste gå ner lite i antal pass för att nå ett bättre snittresultat. Jag vill egentligen inte det eftersom jag tycker det är så kul att jobba, men kanske är det som krävs just nu. Jobbar hellre färre pass och presterar bättre än att jobba "för" mycket och prestera halvdant.
Många tycker det låter hjärndött för att jag tjänar ju mindre om jag jobbar mindre men.. Jag är bara sån att jag jobbar faktiskt inte bara för att få lön.

Just nu känns det som att de är alldeles för hög press på mig från många håll. Går snart i väggen.
Men jag vet att de är jag själv som försatt mig i den sitsen så skyller inte på någon.
Jag är expert på att dubbelboka saker och ting, ta på mig för mycket och tro att min tid ska räcka längre än vad den gör.
Det är svårt att sluta med det! Jag älskar att ha fullt upp, blir rastlös av att sitta still en halvtimma. Men jag har nog nått min bristningsgräns nu eller nåt. Mot min egen vilja måste jag alltså kanske skära ner på saker och ting. Hur i helvete ska det gå..? Får ångest av bara tanken!! Fan också, kan inte allt bara flyta på och gå bra.
:(


I fell down in that hole again
I am a lump of gelly I am a dead fish
I look up at the blue sky
And I know that it´s just a temporary dive


Sitting on the cold dirt floor
I want to finish
the counting of days on the walls
I build a ladder from broken wish bones
And square-shaped stones
That my friends threw down in the hole


Sometimes we tip toe
Sometimes we run
Sometimes we wander while looking at the sun


And even though I read maps to avoid them
They change location every day
And somehow all of my traces
they vanish
But shall one stay put
Shall one lay low
shall one not go
just to avoid this hole?


Sarah Erika Lundquist, 20 år, Skellefteå. Bor tillfälligt hos mina föräldrar med mina två katter. Jobbar deltid som croupier & är i övrigt arbetssökande.