Philadelfia Cheesecake


Ett av mina absoluta favoritrecept!
Det fick jag från min grundskola då vi hade femmornas fik. Den är riktigt krämig och god, gäller bara att vara försiktig då man vänder ner äggvitan i resten av smeten så inte all "fluffighet" försvinner.

Den är enkel att göra, det enda som en del tycker är knepigt att att dela äggen. Behöver du något gott att ställa fram till efterrätt ikväll men inte har så mycket tid att lägga ner på själva tillagningen så är det perfekt. Det enda som tar tid är att den måste stå i frysen 3-4 timmar innan servering. Men planerar man och gör den i tid så är det ju inga problem.
Den är också väldigt enkel att göra laktosfri. Byt bara ut grädden och philadelfian (färskost) till laktosfria alternativ och ha digestive i botten istället för daim! Glutenfri är den dessutom, om du då väljer daim i botten istället för digestive.

Vid servering, observera att den tinar väldigt fort så du behöver inte ta fram den ett tag före.

Jag tycker personligen att den är godast med daim i botten men digestive funkar lika bra. Jag har aldrig serverat den med något annat till, men kan däremot tänka mig att lite bär till kan bli bra, eller för den som gillar det riktigt sliskiga; kolasås.


(Klicka för förstoring)


Philadelfia Cheesecake

3 ägg
2 dl socker
50 g philadelfia ost (eller vanlig färskost, är samma sak.)
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
2-3 st dubbeldaim, krossade. Eller 8 st krossade digestivekex blandat med 50 g smält margarin.


Dela äggen, vita för sig och gula för sig i ex. 2 st koppar. Var noga med att ingen skalbit följer med och att ingen äggula kommer i äggvitan, äggulan innehåller nämligen fett och äggvitan tar inte ihop då man vispar om det kommer fett i den.

Vispa äggulorna med socker tills smeten ljusnar lite och blir porös. Blanda i osten.

Vispa grädden med vaniljsocker tills den är ordentligt fluffig, blanda sedan med ägg- och ostsmeten.

Krossa daimen/digestive och sprid i botten på en form med löstagbara kanter.

Vispa vitorna hårt i egen bunke och med väl rengjorda vispar tills den är så hård att du kan vända bunken upp och ner.

Vänd nu ned äggvitan i övriga smeten, rör försiktigt ihop med en matsked tills du fått en hyfsat slät smet.

Häll smeten i formen, ta hjälp av en slickepott och stryck till ytan så den blir jämn och fin. Ställ den på en plan plats i frysen i ca 3-4 timmar.
Tips! Fördel att göra dagen före servering då den kan stå i frysen länge.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Sarah Erika Lundquist, 20 år, Skellefteå. Bor tillfälligt hos mina föräldrar med mina två katter. Jobbar deltid som croupier & är i övrigt arbetssökande.